-Vi er en solid motvekt til "plast-samfunnet"
Kunnskap og tradisjoner fra hånd til hånd
Instruktørkurs Ung Husflid
En stor del av Norges Husflidslags virksomhet er omfattende kursvirksomhet organisert gjennom lokale husflidslag, og organisasjonen legger stor vekt på å dele mestring og skaperglede med barn og ungdom, gjennom Ung Husflid.
Helgen 25.-27 april 2025 samarbeider husflidslagene i Møre/Romsdal og Trøndelag om å arrangere Instruktørkurs for Ung Husflid. Målet med kursene er å rekruttere flere instruktører til å undervise barn og unge mellom 7 – 26 år, som er målgruppen for Ung Husflid.
-Vi arrangerer fire kurs denne helgen, forteller styreleder i Trøndelag Husflidlag Nord, Ann Tove Rønning.

-Jeg underviser selv i det som kalles flammaband, hoseband eller strømpeband, som brukes til flere bunader i Midt-Norge, og også til samiske drakter. I tillegg har vi andre instruktører som underviser i brodering på stramei med ull og perler, i strikketeknikken floss, og i veske-kurs med ulike håndsømteknikker.
Hosebånd

Rita Daverdin er en av kursdeltakerne på hosebånd-kurset. Hun kommer fra Stjørdal Husflidslag, og har tatt flere instruktørkurs for Ung Husflid.
– Vi lærer selvsagt faget og teknikker knyttet til det vi lager, sier hun, – men fokuset er naturlig nok på hvordan vi best kan videreformidle dette til andre, og lage gode kursopplegg.

Rita er kontaktperson for Ung Husflid i Stjørdal.
-Vi legger stor vekt på at Ung Husflid-kursene våre skal være rimelige, forteller Rita. Deltakerne våre betaler kun en medlemskontingent på kr. 250,- som gjelder for et helt år.
I Stjørdal Husflidslag har man drevet med Ung Husflid i 25 år. – Det krever ikke så store ressurser, forteller Rita – man kan i noen tilfeller gå ut i naturen og hente det man trenger, til de ulike produktene man skal lage.
Pedagogikk og fagdidaktikk
På instruktørkursene lærer man både pedagogikk og fagdidaktikk tilrettelagt for de ulike aldersgruppene. -Når vi arrangerer Ung Husflid-kurs legger vi stor vekt på kreativitet, og på stolthet over det man lager, sier Rita, og vi sørger for å bruke skikkelige materialer – på mange måter er det vi driver med en motvekt til «plast-samfunnet». -Ikke minst legger vi vekt på at man skal være stolte av det man lager med sine egne hender!
Strikketeknikken floss
Helene Henriksen er husflidskonsulent i Møre og Romsdal, og instruktør på strikkekurset hvor man lærer å strikke floss.

-Floss er dekor med en funksjon. Det er en gammel strikketeknikk, og med floss kan du både pynte på plagg og gjøre det varmere.

Det er mange ulike måter å bruke floss på, inspirert av bunad- og folkedraktplagg fra MidtNorge, forteller Helene Henriksen.
Instruktørkursene er åpne for alle.
-Det stilles ikke krav til at deltakerne må gå videre og bli instruktører i Ung Husflid, men vi håper jo på å rekruttere flere instruktører, sier styreleder Ann Tove Rønning.
Søm på stramei

Stramei er flittig brukt i norsk og midt-norsk draktskikk.
Husflidskonsulent i Trøndelag Kari Westergaard er kursholder, og underviser også i historien bak. -Frierbelter – eller kjærestebelter – var populære i MidtNorge fra ca 1850, forteller hun.

Thea Emilie Pedersen kommer fra Byåsen Husflidslag, og er en av deltakerne på stramei-kurset. -Jeg er ny på instruktørkurs og vet ikke helt om jeg vil bli instruktør riktig ennå, ler hun – men jeg hadde veldig lyst til å lære denne teknikken. Jeg liker veldig godt å lære nye ting, og jeg koser meg veldig på kurset!

Bevisste formidlingsvalg
Husflidskonsulent i Trøndelag Sør, Eini Wahl, er instruktør på veskekurset. Hun er utdannet adjunkt og har tidligere vært lærer i håndverksteknikker på Fosen Folkehøgskole.

-Når vi holder slike instruktørkurs, legger vi større vekt på hva man trenger å lære for å kunne videreformidle det de lærer, sier hun. - Målet er at deltakerne skal kunne tenke gjennom hele prosessen fra start til slutt, og bli i stand til å kunne lage klart til aktivitetene og tilpasse dem selv.
Det å kunne planlegge og forberede seg på riktig måte er en viktig kompetanse for en kurslærer, og dette er en del av det deltakerne lærer denne helgen.
-Hvorfor gjør jeg som jeg gjør, hvorfor gjør jeg ting i akkurat denne rekkefølgen – og hvordan kan jeg forklare og formidle dette til andre, og tilpasse det til de kursdeltakerne jeg skal ha? Det er en måte å tenke didaktikk på, og dette må en instruktør være trygg på, sier Eini.
-På dette instruktørkurset legger jeg derfor stor vekt på å hjelpe og trygge deltakerne til å ta selvstendige valg.
Norges Husflidslag er medlem i Studieforbundet Kultur og tradisjon.
Norges Husflidslag hadde i 2024 over 20.000 deltakere på kurs, og gjennomførte over 70.000 kurstimer.