Mer hjerterom på havet!

Vindskift er en ideell organisasjon og en del av Norges Seilforbund. Organisasjonen har i en årrekke jobbet med å inkludere ungdom fra ulik bakgrunn gjennom seiling.
Vindskifttur med ungdom
VindskiftturFoto: Vindskift

- Vindskift ble grunnlagt i 2016 av to seilerjenter som ønsket å tilby noe nytt til ungdom utover den tradisjonelle idretten, sånt som fotball. De så mange ubrukte båter ved bryggene og fikk dermed ideen med å koble unge uten seileerfaring sammen med frivillige seilere og skippere og bruke seiling som et inkluderingsverktøy, forteller Anne Berggraf, daglig leder i Vindskift.

Unik opplevelse og mestring

- Vindskift ønsker å vise unge en bredere del av norsk kultur og idrett enn det som er vanlig. Det har vært lite fokus rundt vannidrett, eksempelvis innenfor seiling, noe som gir en helt unik opplevelse og ligger dypt forankret i norsk kultur, preget av sjø og båtliv, sier Berggraf.

- Lavterskel, mestring og glede står sentralt i vårt arbeid. Vår målgruppe er ungdom mellom 10 og 25 år. Gjennom seiling får ungdommen kjenne litt på kraften i vinden, en følelse av mestring og det å lære viktige ferdigheter som samarbeid, kommunikasjon og praktisk sjømannskap i et inkluderende og trygt miljø.

- Det er ikke alltid lett å måle verdien av en opplevelse i kroner og øre. Våre frivillige sier at du må være med for å se hvorfor dette betyr noe for de unge og de glade ansiktene deres når de mestrer og får lov til å være med, forteller Hedda Anker Hvinden, eventkoordinator i Oslo.

- I år sender vi i tillegg 10 Vindskift-deltakere på seilkurs hos Kongelig Norsk Seilforening. Fem av disse deltakerne gikk på nybegynnerkurs i fjor og i år blir det videregående kurs for flere av deltakerne. Forhåpentligvis kunne noen av dem etter hvert delta aktivt i seiling, og kanskje delta i regatter, smilte Hvinden.

Samarbeid med organisasjoner og frivillige

- Vi arrangere ukentlige seilturer for ungdom tilknyttet organisasjoner som Mentor Ung, Røde Kors og DNT. Vi jobber også kontinuerlig med å nå ut til nye deltakere.

- Frivillige skippere og seilere stiller med egne båter for å ta med ungdom ut på tur. Vindskift eier ingen båter selv og er derfor helt avhengig av frivillig engasjement.

- Vi arrangerer også "Seilernes inkluderingsuke" hvor vi oppfordrer alle seilforeninger i Norge til å ta med lokale ungdommer ut på seiltur. Flere seilforeninger, som Asker og Ålesund Seilforening, har allerede hatt sine inkluderingsdager og vi må bare jobbe videre for å få enda flere til å bli med på dette, forteller Berggraf.

Fra venstre: Hedda Anker Hvinden og Anne Berggraf
Fra venstre: Hedda Anker Hvinden og Anne Berggraf

Fremtidsplaner

-Vi ser frem til å utarbeide nye strategier og planer for høsten. Målet er å fortsette å tilby ungdom seilopplevelser og kanskje også utvide tilbudene med flere kurs og aktiviteter. Vi har allerede ungdom som har vært med oss en god stund og nå jobber som frivillige hos oss. Dette viser jo mulighetene som Vindskift gir, både for læring, personlig utvikling og nettverksbygging, avslutter Berggraf.

Idrettens studieforbund (ISF) administrerer og tilrettelegger for kurs og opplæring for alle som er tilknyttet Norges idrettsforbund. Norges Seilforbund er en av de 55 medlemsorganisasjonene i Idrettens studieforbund.