Hopp til hovedinnholdet

Læringskonferansen 2025: Intet demokrati uten deltakelse

Hva er sammenhengen mellom læring, demokrati og samfunnsdeltakelse? Bli med på Vofos årlige læringskonferanse fredag 24. januar 2025.
Tre portrettbilder av innlederne til konferansen.
På læringskonferansen møter du bl.a. leder Wenche Halsen fra Senteret for et aldersvennlig Norge, forsker Thomas Myksvoll fra NORCE, forsker Christopher Rettedal Fardan fra Senter for ekstremismeforskning ved UiO og Józefa Fawcett, Future Capability Architect

Vi arrangerer den årlige læringskonferansen fredag 24. januar 2025. Konferansen finner sted i Oslo, i Frivillighetens hus, Christian Krohgs gate 10. Det er en dagskonferanse som starter klokken 10:00 og slutter klokken 15:00.

Målgruppen for konferansen er studieforbund, organisasjoner som driver med frivillig voksenopplæring, offentlige etater og det politiske miljøet.

Intet demokrati uten deltakelse

24. januar er den internasjonale dagen for utdanning: Dagen markeres for å styrke innsatsen for mer rettferdige og inkluderende utdanningssystemer, og skal sette søkelys på at utdanning er en grunnstein i bærekraftig utvikling og FNs bærekraftsmål.

I 2025 har Vofo valgt temaet intet demokrati uten samfunnsdeltakelse. Vi retter oppmerksomheten mot sammenhengen mellom opplæring, samfunnsdeltakelse og samfunnsforståelse.

Frivillig voksenopplæring er viktig for å styrke medborgerskap og gi folk muligheter til å ta ansvar for seg og sine medmennesker. Dette motvirker utenforskap, bryter ned barrierer og fremmer demokratiske verdier. Frivillige organisasjoner er viktige skoler i demokrati, hvor deltakerne får prøvd ut sine tanker og ideer i møte med andre.

Påmelding

Konferansen er fulltegnet og påmeldingen er stengt. Ta kontakt med Vofo hvis du har spørsmål.

Dagens læringsmeny

Konferansier: Truls Pedersen - norsk programleder og TV-produsent.

Programmet kan også lastes ned her

09:30 Registrering og morgenkaffe

10:00 Åpning

Velkomst ved Vofos styreleder Hege Fossum og generalsekretær Stian Juell.

10:20 Er vårt demokrati truet?

Christopher Rettedal Fardan er utdannet politisk sosiolog fra Universitetet i Manchester. I dag er han forsker ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX), Universitetet i Oslo.

Doktorgraden hans fra 2022 forsøker å forstå hvordan og hvorfor høyreekstremisme er et vedvarende fenomen i Norge. Fardan har jobbet som forsker på et EU-finanisert forskningsprosjekt, DRIVE, som undersøker virkningen av utenforskap i lys av polarisering, radikalisering, ekstremisme og vold - både når det gjelder ytre høyre og islamisme - i nord-vest Europa.

11:00 Parallellsesjoner

  • Linn Hatvang: Hvilke arenaer trenger ungdommen?
  • Ingvild Storvoll: Har demokrati gått ut på dato for ungdommene?

11:30 Lunsj fra Mamas mat

Mamas mat er en sosial entreprenør som skaper arbeidsplasser for innvandrerkvinner som står langt unna arbeidslivet, men som er gode på mat! Mamas mat driver kafeen i Frivillighetens hus og er fast leverandør av mat til arrangementene på huset.

12:00 Sivilsamfunnet og deltakelse i frivillige organisasjoner

Thomas Myksvoll (Ph.d.) er forsker i NORCE Norwegian Research Centre. Han har bakgrunn i Europastudier og Sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Han har en bred forskningsportefølje, blant annet regional forvaltning, lokalpolitikeres holdninger til kommunestruktur, samt grønn og digital omstilling i næringslivet.

Hans hovedfokus har derimot rettet seg mot sivilsamfunnet og deltagelse i frivillige organisasjoner. Sentrale spørsmål er barrierer for deltagelse, forutsetninger for barn og unges engasjement, og evalueringer av ulike typer tiltak. Forskningsprosjekter som kan nevnes er kommuners politikk og praksis rundt barn og unges deltagelse i organiserte fritidsaktiviteter, bruken av frivillige i eldreomsorg, betydningen av Solberg-regjeringens forsøk med fritidskort, bruken av utstyrssentraler, og hvordan frivillige tiltak kan samarbeide med offentlig sektor om å nå ut til ekskluderte unge.

12:35 Eldrekraften er en del av løsningen

Wenche Halsen er daglig leder i Senteret for et aldersvennlig Norge, som jobber for å fremme en mer aldersvennlig og bærekraftig samfunnsutvikling. I samarbeid med ulike aktører skal senteret gjøre samfunnet i stand til å møte utfordringene og mulighetene som følger med en aldrende befolkning.

Skal Norge nå sine bærekraftsmål må den eldre befolkningen tas med i regnskapet som en mulighet og viktig ressurs, ikke bare bli sett på som et for dyrt problem.

De eldre som vil bidra, må få bidra. Enten det er med lønnet eller frivillig arbeid. Det må imidlertid tenkes nytt og vi jobber med flere prosjekt knyttet til rekruttering, tilrettelegging og organisering av seniorressursen i frivilligheten.

13:10 Parallellsesjoner

  • Linn Hatvang: Hvilke arenaer trenger ungdommen?
  • Ingvild Storvoll: Har demokrati gått ut på dato for ungdommene?

13:50 KI nysgjerrig eller KI forsiktig?

Jozefa Fawcett, Future Capability Architect

14:25 Åpent torg

Foredragsholderne møter publikum med spørsmål.

Konferansen avsluttes kl. 15:00.

Bærekraftsmål

God utdanning

Mål 4: God utdanning

Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle

Læringskonferansen setter fokus på hvordan vi motvirker diskriminering som hindrer lik tilgang til utdanning og samfunnsdeltakelse (delmål 4.5) og fremmer kompetanse som er nødvendig for bærekraftig utvikling (delmål 4.7).

Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige

Læringskonferansen setter fokus på hvordan vi skaper trygge, inkluderende og tilgjengelige offentlige rom for alle (delmål 11.7).

Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

Mål 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

Fremme fredelige og inkluderende samfunn for å sikre bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle, og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer

Læringskonferansen setter fokus på Norges utfordringer med å forbygge diskriminering og redusere hatefulle ytringer og rasisme (delmål 16.b) og hvordan vi kan sikre lydhøre, inkluderende, deltakelsesbaserte og representative beslutningsprosesser på alle nivåer (delmål 16.7).

Reis miljøvennlig til læringskonferansen 💚

Frivillighetens hus ligger sentralt på Grønland i Oslo. Dersom du kommer til Oslo med tog, er det en kort tur til fots (650 meter) fra sentralbanestasjonen Oslo S til Christian Krohgs gate 10. Om du kommer med buss til Oslo bussterminal, er det enda litt kortere (550 meter).

  • Nærmeste T-banestopp er Grønland (400 meter).
  • Nærmeste busstopp er Hausmanns bru (200 meter).
  • Nærmeste trikkestopp er Storgata (450 meter).

Vi har innendørs sykkelparkering i kjelleren. (Gi beskjed, så låser vi deg inn.) Sykkelfeltet utenfor hos oss er en del av de prioriterte sykkelrutene som Oslo kommune brøyter og feier ekstra godt om vinteren. PS: Tips til vintersykling.