KUNNSKAP FOR DEMOKRATIET: Utvikle unge stemmer
Voksenopplæringsforbundet og Folkeakademiet har inngått en samarbeidsavtale om prosjektet Kunnskap for demokratiet.
Demokratiprosjekt
Prosjektets målgruppe er først og fremst ungdom og unge voksne. Hensikten er å finne nye og bedre kommunikative metoder for hvordan kunnskap om demokratiet kan formidles.
-Vi ønsker å lære mer om hvordan unge tenker om demokratiet og hva som er viktig for dem, sier generalsekretær Stian Juell i Vofo.
-I samarbeid med Vofo har vi som mål å utvikle en dialog og bevissthet om demokratisk beredskap, sier konstituert generalsekretær i Folkeakademiet Ingvild Berrefjord.
Folkeakademiet er en landsdekkende opplysnings- og dannelsesorganisasjon med røtter tilbake til 1800-tallet. I generasjoner har de arbeidet for å styrke samfunnsbevissthet og demokratisk engasjement gjennom foredrag, debatt, turnévirksomhet og kulturformidling. Deres motto, «Visst virker kunnskap og kultur», gjenspeiler troen på at kunnskap og kulturell deltakelse skaper et mer robust og inkluderende samfunn.
I sentrum for Folkeakademiets virke står overbevisningen om at ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokratisk deltagelse ikke er selvfølgeligheter, men verdier som kontinuerlig må læres, forstås og vernes.
-Vi står nå igjen overfor radikale samfunnsendringer – teknologiske, geopolitiske og miljømessige, og i møte med disse er vårt arbeid igjen høyaktuelt. Den digitale tidsalderen utfordrer våre forestillinger om sannhet, kildekritikk og fellesskap. Kunstig intelligens og desinformasjon forsterker behovet for opplyste borgere og levende samtaler, sier Ingvild Berrefjord.
Voksenopplæringsforbundet leder prosjektet
Prosjektet skal videreutvikles sammen med en ressursgruppe med representanter fra ulike organisasjoner og fagpersoner som kjenner til ungdomsmiljøet eller jobber med tematikken.
-Ressursgruppen skal hjelpe oss å forstå hvordan ungdom tenker, kommuniserer og deler erfaringer og utfordringer. Vi ønsker blant annet å lære mer om den gruppen unge som lever i sin egen digitale verden, altså å se det usynlige i samfunnet, sier prosjektleder Xiaowei Aakervik fra Vofo. -Hva er viktig for dem, og hvordan fungerer samfunnet i den digitale verden?
-I dette prosjektet utvikles unge stemmer for å styrke ytringsfriheten som forutsetning for demokrati og meningsmangfold. Begrepet The Nordic Secret – hvordan de nordiske landene gjennom folkeopplysning og samfunnstillit utviklet fredelige demokratier – viser hvilken transformativ kraft som ligger i bevisstgjøring og fellesskapsbygging. Denne arven forplikter oss til å videreføre tradisjonen for grasrotbasert dannelse i en ny tid, der tillit og ytringsrom trues fra flere kanter, sier Berrefjord.
– Vi vet at demokratiet ikke er noe vi kan ta for gitt, sier Stian Juell. -Det må læres, øves på og deles, særlig blant unge. Med dette prosjektet gir vi rom for læring gjennom deltakelse, dialog og fellesskap. Vi ønsker å bygge trygge og inkluderende arenaer der unge får kunnskap og erfaringer som gjør dem rustet til å delta aktivt i demokratiet.
-Folkeakademiet ønsker å understreke sin langsiktige forpliktelse til arbeidet for ytringsfrihet og demokratisk bærekraft. Samarbeidet med VOFO om «Kunnskap for Demokratiet» er en naturlig videreføring av vårt oppdrag om å bygge sterke lokalsamfunn gjennom kunnskap og kultur – og vår tro på at ekte frihet og fellesskap vokser frem når borgere har tilgang til innsikt, arenaer og stemmer.», sier konstituert generalsekretær i Folkeakademiet Ingvild Berrefjord.
Vofo har det operative ansvaret for prosjektet som starter nå i april/mai 2025, og skal løpe ut 2026.
