– Mange ønsker å lære tegnspråk for å kunne kommunisere bedre

Norges Døveforbund Trondheim (NDFT) er en aktiv organisasjon med ca. 250 medlemmer.
Tegnspråk-kurs for ansatte i kulturenheten i Trondheim Kommune
Tegnspråk-kurs for ansatte i kulturenheten i Trondheim KommuneFoto: Kristin Myrmel

Norges Døveforbund Trondheim (NDFT) er en aktiv organisasjon med ca. 250 medlemmer.

Langt flere enn de registrerte medlemmene er aktive i foreningen, da det ikke er medlemsplikt for å delta på mange av deres arrangementer.

De siste 4 årene har foreningen gjennomført 37 voksenopplæringskurs på til sammen 981 kurstimer. Ca. 300 personer har deltatt på kursene, dvs. et gjennomsnitt på ca. 8 deltakere pr. kurs. De har blant annet hatt brukermedvirkningskurs, styrekurs, IKT-kurs, sykurs, teaterkurs, og ikke minst tegnspråkkurs. Kursene får voksenopplæringstilskudd fra Studieforbundet Funkis.

- Alle kursene er på tegnspråk, forteller Solveig Fremstad, sekretær i foreningen. – Men om vi av og til ikke lykkes i å skaffe instruktør som behersker tegnspråk, bruker vi talespråklig instruktør + tegnspråktolk. Tegnspråktolker bestiller vi fra NAV – slik vi har gjort til dette møtet med Vofo. Det er ulike regler knyttet til retten til tegnspråktolk - les mer her.

- Vi har ulike underavdelinger -eller aktivitetsgrupper- i foreningen, forteller leder Tore Solem.

-Både sjakk og bridgeklubb, seniorgruppe, dameforening, ungdomsklubb, teatergruppe, kulturutvalg og familieutvalg.

Leder i Norges Døveforbund Trondheim (NDFT) Tore Solem, tegnspråktolk Sigrid Tranaas Svendsen og sekretær i NDFT Solveig Fremstad.
Leder i Norges Døveforbund Trondheim (NDFT) Tore Solem, tegnspråktolk Sigrid Tranaas Svendsen og sekretær i NDFT Solveig Fremstad.Foto: Kristin Myrmel

Teater Eureka er et tegnspråklig amatørteater som setter opp 1 – 2 forstillinger i året. Alle underavdelingene har jevnlige arrangementer i foreningens lokaler.

-Tidligere var det slik at døve ikke hadde like stor mulighet til å ta utdanning. Ofte fikk de arbeid i ulike industribedrifter, sier Tore. - Nå ser vi at døve søker seg til alle typer utdanninger, fordi utdanningsinstitusjonene tilrettelegger med tegnspråktolk - noe som gjør det lettere å kommunisere for alle parter.

Den dagen Vofo er på besøk, holder foreningen tegnspråkkurs for ansatte ved kulturenheten i Trondheim Kommune.

-Trondheim Kommune tok kontakt med oss og ba om kurs, forteller Solveig.

– Kulturenheten jobber svært utadrettet, og kommer ofte i situasjoner der tegnspråk både vil lette kommunikasjonen, og også gjøre det enklere å bygge relasjoner. Instruktør denne dagen er den erfarne læreren Georg Bjerkli.

-Vi har også hatt kurs for andre bedrifter, fortsetter Tore. - Vi har ikke markedsført oss på noen spesiell måte, men interessen for å lære tegnspråk er økende. Vi har f.eks. hatt kurs for bedrifter som har døve eller hørselshemmede ansatte, boenheter som har døve/ hørselshemmede beboere, bedrifter som tilbyr hjemmetjenester, m.m. Bedriftskursene tilpasses den enkelte bedrift. Våre faste tegnspråkkurs – som går hver vår og høst i våre lokaler - er fordelt på 4 trinn. Hvert trinn er på 24 undervisningstimer fordelt på 8 kvelder, forteller han.

De som ikke kan noe tegnspråk fra før, starter på nivå 1. Deretter kan man bygge på så mye man vil, opp til 4. trinn.

Deltakere på disse kursene er alt fra butikkansatte, leger, sykepleiere, tannleger, politi, familie, slekt og venner av døve, hørselshemmede selv, med flere. - Mange ønsker å lære tegnspråk for å kunne kommunisere bedre, det er vi er svært glade for, sier Tore.

- Om voksenopplæringstilskuddet hadde økt, kunne vi gjennomført flere kurs, sier Solveig.

– Av og til må vi avlyse grunnet for få påmeldte. Få kursdeltakere gir som regel underskudd i kursregnskapet, og det har vi ikke økonomi til over tid. Instruktører skal ha lønn og undervisningsmateriale koster også. Vi har ikke som mål tjene penger på våre kurs, men dersom det hadde blitt økt timetilskudd, kunne vi kanskje gjennomført kurs med bare 4 – 6 deltakere, det hadde hjulpet mange. Vi mener våre kurs er nyttige både på personlig plan og samfunnsmessig.

Tegnspråktolken Sigrid Tranaas Svendsen har tolket begge veier i møtet vårt. Hun forteller at tegnspråktolk er en bachelorutdannelse som tilbys i Trondheim, Bergen og Oslo. – Ved større arrangementer jobber vi flere sammen, sier hun. – Det er svært konsentrasjonskrevende arbeid, spesielt når vi tolker begge veier. Dessuten er det faktisk fysisk slitsomt, vi snakker jo med hendene og armene hele tiden.

Tore er bla. med i et brukerutvalg knyttet til VM på ski i Trondheim 2025. - Det blir tegnspråktolking noen av dagene under VM, sier han. - Tegnspråk er tilrettelegging som hjelper veldig mange. Det vil gi en mye bedre opplevelse av mesterskapet når man er inkludert i kommunikasjonen.

Norges Døveforbund har lokalforeninger over hele landet, inkludert i Nord-Trøndelag.