- Her er det vinn-vinn-vinn for alle parter
- Man må ta i bruk alle sansene for å lage god geitost!Stølskurs på Olestølen
Norske Seterkultur arrangerte stølskurs for ungdom og unge voksne på Olestølen Mikroysteri i samarbeid med Valdres Natur og Kulturpark siste helgen i august. Kurset er godkjent som voksenopplæringskurs og får tilskudd fra Studieforbundet Solidaritet.
Deltakere fra hele landet
Kursdeltakerne kom fra hele landet for å lære seg hvordan drive en støl - alt fra melking av geiter, kløyve ved, til stell av høner og hester, til å lage geitost i vedfyrt jerngryte, både hvit og brun sådan.
- Dette er en kunnskap som er veldig taktil, sier kurslærer Kathrin Aslagsby.
-Man må både lukte, smake, se, og kjenne på ostemassen gjennom hele prosessen, dette er ikke noe man kan lese seg til.
Tanken bak kurssamarbeidet er å lære ungdom og unge voksne om stølsdrift før og nå, og på den måten inspirere dem til å starte opp selv. Hvordan dyra beiter og er med på å opprettholde det biologiske mangfoldet i kulturlandskapet, samt helheten rundt bruk av ressurser i fjellet, er en viktig del av kurset.
Egen gårdsdrift
Anna Skjerve Bruvik, Miriam Tang og Carine Nilsen er tre av deltakerne på kurset. Anna bor på Voss, Miriam i Oslo og Carine på Oppdal. – Jeg har planer om å starte egen gård, sier Anna, - og jeg vil gjerne lære denne gamle ystemetoden slik at jeg kanskje kan gjøre noe liknende på min egen gård etter hvert.
- Hva er det vi må passe på akkurat nå? bryter kurslærer Kathrin inn. Etter litt tenketid sier Miriam at det må være å røre rundt hele tiden og passe temperaturen, og læreren nikker fornøyd.
- Alle de ulike delene av prosessen har alle sine spesielle fokusområder, sier Kathrin, - altså noe spesifikt vi må være oppmerksomme på for å få et vellykket resultat.
Dette er det første stølskurset disse deltakerne har vært med på. – Jeg satt og googlet litt forskjellig om gårdsdrift og stølsliv, forteller Miriam, - og da dukket denne muligheten opp.
- Kursene er kanskje ikke så godt markedsført som de kunne vært, kommenterer Anna. – Vi som er her har på en måte lett etter denne type kurs.
Larissa fra Østerrike er også med på kurset. Hun har sommerjobb på Beitostølen, hvor hun legger til rette for en del turer for turister som vil oppleve norsk natur i området. – Vi går lange turer og ser flere støler, forteller hun – så da ville jeg ha mer kunnskap om seterkulturen sånn at jeg kan videreformidle dette til turistene.
- Jeg elsker rett og slett stølslivet, og å jobbe med geiter, ler Carine Nilsen.
– Jeg ble bitt av basillen for noen år siden, og nå vil jeg lære så mye som mulig.
Kathrin Aslagsby er en svært rutinert kurslærer.
– Ja, dette har jeg vel holdt på med i over femten år nå, forteller hun. – Akkurat dette stølskurset er det andre vi har her på stølen i sommer, og så gjennomfører vi også noen andre kurs på gården gjennom vinteren. Vi flytter opp på stølen med alle dyra i midten av juni og foredler over 1 tonn med ost av rå økologisk geiemelk gjennom 3 sommermåneder, basert på fornybare ressurser. Støling og bruk av utmarksbeite er viktig for fremtida, og mer enn kultur og gamle tradisjoner.
Osten begynner å ta form
- Dette kurset er et veldig godt eksempel på de ulike verdiene som skapes gjennom læring i frivilligheten, sier generalsekretær i Vofo Stian Juell.
– For det første ivaretas den immaterielle kulturarven og kunnskapen som tidligere gikk i arv mellom generasjonene. I tillegg får kursdeltakerne bokstavelig talt matnyttig kunnskap som de kan bruke til å bygge opp sin egen gård, sin egen næring, i sitt lokalsamfunn. Det bidrar jo til levende lokalsamfunn! Det er også en gevinst at kursvirksomheten bidrar til at stølene rundt om i landet fortsatt er «liv laga» - her er det vinn – vinn – vinn for alle parter, avslutter han.