Større eller mindre tekst
Windows (ctrl +/-)
Hold ctrl-tasten nede og trykk på + for større eller - for mindre tekst.
Mac (cmd +/-)
Hold cmd-tasten nede og trykk på + for større eller - for mindre tekst.
Oppdateres 1.1.2021.
Vofo var sentrale i arbeidet med utformingen av «Lov om voksenopplæring» som trådte i kraft 1.januar 2010. Nå arbeider vi med å koordinere og utforme felles innspill fra studieforbundene på hvordan lov- og regelverk kan ytterligere tilpasses virkeligheten og bidra til bedre måloppnåelse. I denne pågående evalueringsprosessen ser vi samtidig på hvordan en bærekraftig tilskuddsordning for framtida kan sikres. Du finner mer informasjon om loven og dens forskrifter på vår temaside om Voksenopplæringsloven.
Vofo jobber for økt annerkjennelse av opplæring og kunnskapsdelingens betydning for en velfungerende frivillighet og grunnmuren i en lærende nasjon.
En stor andel av organisasjonene som gjennomfører kurs gjennom voksenopplæringsloven er som frivillige organisasjoner avhengige av gode vilkår også på andre områder enn det som gjelder opplæring. Vofo støtter opp om politiske saker som gagner de frivillige organisasjonene, og gir innspill offentlige utvalg og arbeidsgrupper, eller gjennom å delta i møter, høringer og andre prosesser.
Vofo var part i Solberg-regjeringens kompetansepolitiske arbeid sammen med partene i arbeidslivet og samefolket. Vi deltok derfor i utarbeidelsen av Nasjonal kompetansepolitisk strategi som ble signert av statsminister, kunnskapsminister og partene den 3. februar 2017. Deretter har Vofo sittet i Kompetansepolitisk råd med de samme partene. I 2022 har det ikke vært innkalt til møter i rådet.
Vofo arbeider for økt anerkjennelse av ikke-formell kompetanse. Det innebærer at vi engasjerer oss i politiske prosesser knyttet til blant annet realkompetansevurdering, nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, karriereveiledning mm. Slikt engasjement kan være i form av å være representert i offentlige utvalg og arbeidsgrupper, eller gjennom å delta i møter, høringer og andre prosesser.
Vofo og studieforbundene mottar statligtilskudd, fra 2021 er tilskuddet til studieforbund delt mellom Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.
Formålet med tilskuddet til studieforbundene er å oppfylle målene i Voksenopplæringsloven og gjøre læring tilgjengelig for flere. Tilskuddet utgjør en liten, men forutsigbar grunnfinansiering slik at organisasjoner, lag og foreninger kan starte opp kurs- og opplæringsvirksomhet som det er behov for og ønske om i deres lokalmiljø eller blant deres medlemmer.
I 2021 utgjør tilskuddene:
Studieforbund godkjent av Kunnskapsdepartementet: 68 920 000 Kroner.
Studieforbund godkjent av Kulturdepartementet: 158 500 000 kroner
Tilskuddet til Vofo: 10 000 000 kroner
Lavere tilskudd enn før
Tilskuddet til studieforbund har siden 2007 har tilskuddet ligget jevnt med prisutviklingen. Før det opplevde studieforbundene imidlertid mange år med sterk reduksjon. Nivået på tilskudd ligger nå over 30 % lavere i 2020 enn i 2001, når man tar hensyn til prisveksten.
Diagrammet "Statstilskudd til studieforbund" viser utviklingen i tilskudd til studieforbund fra 2001 frem til i dag. Der linjen for statsbudsjett og regnskap avviker fra hverandre har det vært situasjoner der tilskuddet endte opp med å bli et annet enn det som ble lagt frem i regjeringens budsjett. Dette kan skyldes eksempelvis en vunnet budsjettkamp (se 2015 og 2017) eller justering av tilskuddet i salderte budsjetter. (Tallene er nominelle, og tar ikke hensyn til prisveksten):
Diagrammet "Statstilskudd til studieforbund (i 2020-kroner)" viser utviklingen i tilskudd til studieforbund fra 2001 frem til i dag i reelle tall. At tallene er reelle betyr at de er justerte for prisvekst etter SSBs konsumprisindeks. Når diagrammet viser at tilskuddet i 2001 var reelt ca. 310 millioner, så sier det hvor mye tilskuddet ville vært om Kunnskapsdepartementet la til grunn dagens prisnivå da de betalte ut tilskuddet i 2001. Grunnen til av vi bruker reelle/prisjusterte tall på denne måten er for å gjøre det mulig å sammenligne fra år til år hvorvidt tilskuddet blir reelt styrket eller svekket.
Voksenopplæringsforbundet er høringsinstans på vegne av studieforbundene og «ikke-formell voksenopplæring» i en rekke ulike saker. Nedenfor kan du finne våre høringsuttalelser og politiske innspill: