Blir mer bevisste på roller og ansvar som trenere

Elin H. Sikkeland og Olav Einar Hegstad er to av deltakerne på Barneidrettstrenerkurs i Verdal Idrettslag.
Elin H. Sikkeland og Olav Einar Hegstad
Elin H. Sikkeland og Olav Einar Hegstad(Foto: Kristin Myrmel)

Relasjonskompetanse gir trygghet

Antall deltakere på Voksenopplæringskurs har økt med ca 12 % fra 2022 til 2023 nasjonalt, og Idrettens Studieforbund har i 2023 gjennomført totalt 3376 kurs.

349 av disse kursene ble gjennomført i Trøndelag - og Barneidrettstrenerkurs er et eksempel på VO-kurs arrangert av ISF.

Elin H. Sikkeland og Olav Einar Hegstad er to av deltakerne på Barneidrettstrenerkurs i regi av Verdal Idrettslag. Kurset strekker seg over 12 timer, fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag, og inneholder både teori og praktiske øvelser.

Alexander Bratreit Kirkeberg er trenerutvikler og instruktør på kurset. Han er også utdannet kroppsøvingslærer.

Trenerutvikler Alexander Bratreit Kirkeberg
Trenerutvikler Alexander Bratreit KirkebergFoto: Kristin Myrmel

- Relasjonskompetanse er noe av det viktigste våre trenere må tilegne seg, sier han. – Trenerne må kunne se hvert enkelt barn, og skape en god relasjon til hvert enkelt barn for å kunne skape tillit og trygghet.

Elin og Olav Einar forteller at det var barnas valg av idrettsaktiviteter som førte til at de ble trenere. – Det er veldig nyttig å få både teoretisk og praktisk påfyll av kunnskap knyttet til trenerollen. Vi blir mer bevisste på våre roller og vårt ansvar som trenere.

I løpet av kurset får deltakerne også tips om ulike fysiske aktiviteter og leker som egner seg for barn i ulike aldersgrupper, og får praksis i å legge opp slike aktiviteter selv.

Praktiske øvelser på kurs
Praktiske øvelser på kursFoto: Kristin Myrmel

Barneidrettstrenerkurs er et eksempel på idrettsfaglige kurs som arrangeres av Idrettens Studieforbund, og som da får tilskudd etter voksenopplæringsloven.

Idrettsfaglig rådgiver Einar Lund i Trøndelag Idrettskrets er Idrettens Studieforbund sin kontaktperson i Trøndelag.

- Norges Idrettsforbund gir kompetansetilskudd til alle idrettskretsene, enten kursene er VO-berettiget eller ikke, forteller han. – Alle kurs rapporteres derfor til Idrettens Studieforbund.

Idrettsfaglig rådgiver Einar Lund
Idrettsfaglig rådgiver Einar LundFoto: Kristin Myrmel

Tidligere var ISF en større del av organisasjonen til NIF, med ansatte sentralt og i hver idrettskrets. Nå er dette endret, slik at funksjonen til ISF ivaretas på andre måter gjennom Norges Idrettsforbund og idrettskretsene.

- Vi ser at trenden i norsk idrett er at de lokale idrettslagene ønsker kortere kurs, for eksempel på kun 2 – 3 timer, med kun ett oppmøte.