Store kutt i Sverige
Den svenske regjeringen gjør kutt på 500 millioner årlig i studieforbundene, hvorav 250 millioner forsvinner allerede ved årsskiftet. Hvis dette gjennomføres fullt ut, vil det bety at en tredjedel av bevilgningen forsvinner. Vi kan ikke se at noen annen virksomhet behandles så hardt av regjeringen. Det sier Johan Fyrberg, leder for bransjeorganisasjonen Studieförbunden, i forbindelse med den svenske regjeringens budsjettforslag for 2024.
"De målrettede bevilgningene som har gått til blant annet språkopplæring for ukrainske flyktninger forsvinner nå helt, etter å ha blitt redusert til 30 millioner for 2023. Siden 2015 har disse bevilgningene gitt mange mennesker som har kommet til Sverige muligheten til å lære svensk fra dag én, noe som har lettet videre studier i svensk og i forlengelsen gjort det lettere for dem å raskt komme i arbeid," sier Johan Fyrberg.
"Statsbidragene finansierer studieforbundenes grunnleggende virksomhet, der målgruppen i stor grad er mennesker som ikke har mulighet til å betale for tilsvarende tjenester selv. Dette kan være eldre som lider av ufrivillig ensomhet, mennesker som står langt fra arbeidsmarkedet, og mennesker med funksjonsnedsettelser. Det er disse som vil bli rammet av regjeringens motproduktive prioriteringer," sier Johan Fyrberg.
Vi har bedt Vofos generalsekretær Stian Juell kommentere situasjonen for de svenske studieforbundene:
- Det er virkelig et dramatisk kutt studieforbundene og folkbildningen står ovenfor i Sverige, sier han. - Folkbildning har vært grunnfestet i det svenske samfunnet som beskrivelse på læring i sosiale fellesskap, læring i foreningslivet, læring for utvikling og medborgerskap. Sverige står ovenfor mange utfordringer framover og folkbilding er et viktig verktøy for å løse noen av disse utfordringene. De store kuttene vil merkes hver eneste dag og over hele Sverige.
Frykter du at dette kan skje i Norge?
- Studieforbundene har stått ovenfor liknende kuttforslag i Norge tidligere, men har takket være grasrota i vår bevegelse snudd alle kuttforsøk. Jeg er glad for at vi har politikere som har forstått at dette en ordning styrt av frivilligheten selv, som sørger for kurstilbud tilpasset folks ønsker og behov. For samfunnet er dette en veldig rimelig måte å støtte og styrke et mangfold av organisert opplæring.
Studieforbundene i Sverige er organisert litt annerledes ved at det i stor grad er studieforbundene selv som er kursarrangør.
Hvilke forventninger har du/Vofo til statsbudsjettet som snart legges frem?
- Jeg har forventinger til at regjeringen legger fram et statsbudsjett som tar tak i noen av de problemene som fortsatt henger igjen etter delingen av studieforbundene mellom Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.
Jeg forventer også at regjeringen øker tilskuddet og at vi ser en harmonisering av de økonomiske rammevilkårene til studieforbund, slik at det er større grad av samsvar mellom det enkelte studieforbunds aktivitet og tilskuddets størrelse på tvers av de to departementene.