- Vi er part i utforming av kompetansepolitikken nasjonalt og regionalt. Vi skal stimulere til at flere finner læringsmotivasjon og får tilgang til utdanning og opplæring der de bor. Hvordan skal Vofo og studieforbundene bidra i regionale samarbeid om kompetansepolitikken? spurte Cecilie Hänninen da hun introduserte første taler.
- Det er lett å spå om framtida, men vanskelig å gi riktig svar, innledet prosjektleder Elena Rosnes i Kompetanseforum Østfold. Samarbeid og deltakelse fra alle sektorer er nødvendig for å finne fram til gode svar på hva slags kompetanse vårt fylke vil trenge framover. Derfor er hele Østfold med, opplyste hun. Prosjektet som skulle prøve ut en ny samhandlingsmodell ble etablert for tre år siden av fylkeskommunen og fylkesrepresentanter fra NHO, LO, NAV, KS, Fylkesmannen og Høgskolen i Østfold. Både Vofo og AOF i fylket deltar i prosjektet.
Alle må med
- Statistikk og prognoser er ikke tilstrekkelig for å framskaffe dyp innsikt om utfordringsbildet. Vi har samlet kunnskap fra forskjellig hold innen samfunns- og arbeidsliv, vi har koplet tilbuds- og etterspørselsside i arbeidslivet, vi har samlet folk fra viktige næringer og samfunnsområder i fylket og vi har delt nye kunnskaper med hele befolkningen underveis.
Strategiske mål er å
- bedre samhandling mellom fylkeskommunale og statlige sektorer, kommuner, partene i arbeidslivet, næringslivs- og utdanningsaktører i regional kompetansepolitikk
- frembringe systematisert kunnskap om fremtidige kompetansebehov med utgangspunkt i statistikk, prognoser og gjennom kvalitativ vurdering
- etablere høyere bevissthet om framtidas kompetanse og gi innbyggere og aktører bedre informasjon om arbeidsmarked og arbeidsliv for å styrke deres beslutningsgrunnlag
Prosjektet består av fire kompetansegrupper med bred deltakelse og perspektiv på tilstøtende politikkområder som næringspolitikk, sosialpolitikk, kulturpolitikk. Alle grupper arbeider med helhetsperspektiv på kompetansepolitikken og hva den skal gjøre for folk, sivilsamfunn, nærings- og arbeidsliv.
Vofo tett på
Vofos regionkonsulent Eva Enkerud er med i Kompetansegruppa Helse, velferd, oppvekst og IT. Studieforbundet AOF Østfold deltar også i prosjektet.
- Utviklingen går i et rivende tempo med krav til store endringer for studieforbundene. Vi er som geriljasoldater i kompetanselandskapet, og har ikke fått til så mye noen gang som etter dette initiativet med tanke på samhandling om læring for kultur og læring for arbeid, fastslo leder Christian Skyum i AOF Østfold.
- Prosjektet har trukket mange «ut av boksen» og inspirert til ny tenkning og mer fokus på samarbeid, påpekte prosjektleder Rosnes. Les om prosjektet.
Vofo har tett samarbeid med Østfold fylkeskommune. Er resultat er en fireårig partneravtale med som blant annet omfatter opplæring av praksiskandidater i fagutdanningen. I fjor bragt AOF fram 26 fagbrevkandidater gjennom dette samarbeidet.
Forskjellige modeller
I Trøndelag har Vofo hatt en fruktbar samarbeidsavtale med fylket siden 2004. Vofo-konsulent Arne Jostein Vestnor gikk gjennom hvordan han jobber for å bygge broer mellom sivilsamfunn og arbeidsliv.
- Når en kystkommune langs Namdalskysten trenger 1000 nye arbeidstakere til fiskeindustrien, hvordan kan vi bidra til å gjøre kommunen attraktiv og skape bolyst for nye arbeidstakere? Vi jobber med kvalitet og å bevisstgjøre studieforbund i fylket. Hvilken rolle har vi i samfunnsutviklingen, hva slags kompetansebehov har frivilligheten for å kunne møte krav til inkludering, kvalitet i aktiviteter og hos tillitsvalgte? Dette er vesentlig for å styrke bolyst og livskvalitet og et sterkt sivilsamfunn, understreket han.
– Vi søker å bidra med kompetanse og kvalitet, men det krever ressurser. Vi trenger penger til gode aktiviteter, men før vi ber om penger, må vi løfte fram vårt bidrag, påpekte han.
Både fylker og Vofo-regioner er på ulike stadier i sine utviklingsprosesser. Samarbeid på tvers av Vofo-regioner og studieforbund fikk en aldri så liten boost med muligheter til å utveksle erfaringer, lære av regioner som er godt i gang, diskutere utfordringer og hente inspirasjon. Mye arbeid gjenstår for å styrke representasjon, kompetanse og samarbeid. Framover jobber vi for å styrke nettverkene, dele kunnskap og svare på utfordringer som ble påpekt i diskusjonene.