Fargerik læring

Et samarbeid mellom tre ulike lag og forbund sørger for å holde norske bunadstradisjoner ved like. I februar startet femten nye deltakere på veien mot å mestre bunadstilvirkning.

– Deltakerne er hovedsakelig fra førti til seksti år, og felles for dem er at de har et kjært forhold til søm og bunad, forteller Linda Aaboen fra Studieforbundet kultur og tradisjon. Sammen med Norges Husflidslag og Noregs Ungdomslag har de nå startet tredje runde av bunadsopplæringa. Kurstilbudet er nasjonalt, og bygger på kompetansekravene fra læreplanen i bunadtilvirkerfaget VG3.

En ny vei
Siden 2007 har over sytti deltakere vært innom en av de seks modulene i kursrekka, og flere av dem har gått videre til å ta svennebrevet. Mange andre vil bare fordype seg i faget eller rett og slett lære seg noe nytt.
– Kurset er et alternativ til veien gjennom videregående skole. Vi retter oss mot voksne mennesker som har interesse for faget og tradisjonen, og for dem finnes ikke noe lignende tilbud, forteller Aaboen.

2 samlinger i året
Kursdeltakerne møtes to ganger i året til ukesamlinger, og hele kursrekka gjennomføres normalt over tre år. Det er også mulig å delta på samlingene enkeltvis om det er spesielle tema man er interessert i.
- Det er en fordel at man har erfaring med søm og bunad fra før, men ikke påkrevd, sier Aaboen og forklarer:
- Modulene er lagt opp etter vanskelighetsgrad, så jo lenger ut i kurset du kommer, jo mer forkunnskap bør man ha med seg.
I februar ble modul 1 arrangert på Raulandsakademiet.

Les mer om bunadopplæringa her.